петък, 7 юли 2017 г.

Пазарът на имоти в Европа и Бългия през 2017

Европа, като цяло, е в отлично икономическо здраве. Това се отразява и в България - и за това горовят не само повишаващите се заплати и цени на имоти.

Трябва да се отбележи, че от всички страни в Европа, само в Гърция средната и минималната заплата се е понижила през последните 4 години. Всъщност снижението не е чак толкова голямо - около 21 процента. Това е напълно нормално, като се има предвид, че дълги години гърците работеха като в Гърция, а живееха като в Германия. И въпреки намалението, минималната заплата в Гърция е почти 700 евро.

В България минималната заплата се е покачила почти двойно в сравнение с началото на десетилетието и към средата на 2017 година е 460 лева. Въпреки, че това е най-ниската заплата в ЕС, но трабва да се отбележи, че заплатите в България са отбелязали най-голям ръст през последните години - с около 80%. Също висок ръст имат и заплатите в Румъния. Българските доходи са много далече не само от гръцките заплати, но даже и от румънските - в Румъния минималната заплата през 2017 г е 280 евро. В Люксембург през 2017 г минималното заплащане е 2000 евро - недостижим доход за повечето българи, дори и за много от тези, които работят в чужбина.

Цените на имотите в България растат, но българските имоти остават сред най-евтините не само в Европа, но и в света. Разбира се, най-високи са цените в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас, като имотите в Бургас са най-евтини сред най-скъпите - средно около 700-800 евро на квадратен метър.

Не само доходите, но и цените са твърде разнообразни в Европейския съюз. Най-скъпо е в Дания - с около 38% по-скъпо от средните равнища на цените в Европа. В България заплатите са най-ниски, но и цените са най-ниските в ЕС - с цели 51% по-ниски от средното европейско ниво. По-контретно - в България са едни от най-ниските цени на цигари, дрехи, обувки, имоти и мебели. В България са и едни от най-ниските цени на обществен транспорт.

Разбира се, повечето чужденци се интересуват най-вече от имотите по българското черноморие, които са едни от най-изгодните в света. Дори в бившите социалистически страни, като Чехия и Полша, имотите струват по 4-5 пъти по-скъпо в сравнение с имоти в България.