четвъртък, 11 юни 2015 г.

Апартамент от строителя в Бургас - колко струва?

Разбира се, въпросът за цената на апартамент в Бургас, както и в което и да е друго населено място в България, много прилича на въпроса "колко струва един автомобил?". Ясно е, че няма как да се даде адекватен отговор на подобен въпрос без да са известни цял куп характеристики на съответния имот - местоположение, квадратура, година на строителството, строителни материали и много други.

Трябва да подчертаем, че през първите месеци на 2015 година официалната статистика на Българския Статистически Институт показва покачване на цените на имотите в България. Това е продължение на тенденцията от 2014 година, когато цените на жилищните имоти в страната нараснаха с около два процента средно, а в големите градове София, Варна и Бургас цените скочиха с над три процента за периода януари-декември 2014.

Конкретно по отношение на град Бургас, през 2015 година цените на апартаментите ново строителство варират в широките граници от 600 до 1200 евро на квадратен метър. По традиция най-скъпи са имотите в супер-центъра на Бургас, както и в най-близките до центъра и до морския бряг жилищни квартали - Възраждане, Братя Миладинови и Лазур. По-ниски са цените в по-отдалечените квартали като Славейков, Изгрев и Зорница. Най-ниски са цените в комплекс Меден Рудник.

Най-централното място, на което агенцията за имоти СъниБГ и строителна компания Бургос Строй предлагат за продажба жилища директно от строителя, е на улица Георги Кирков в Бургас, само на 50 метра и от двете централни улици на града - ул. Александровска и ул. Богориди и на стотина метра от хотел България. Тъй като локацията на сградата е в супер-центъра на Бургас, съответно и цените на имотите в нея ще бъдат над хиляда евро на квадратен метър. Строителството на сградата ще започне през зимата на 2015-2016 година и ще продължи около година и половина.

По-ниски са цените в комплекс Възраждане - около 700 евро за квадратен метър. Трябва да се подчертае, че комплекс Възраждане е разположен в непосредствена близост до супер-центъра на Бургас, по протежение на улица Христо Ботев, която преминава на броени метри покрай централния площад на Бургас - площад Тройката. От всяка точка на Възраждане до площад Тройката или до който и да е адрес на централната пешеходна улица Александровска, може да се стигне за 3-5 минути ходене пеш. Така че жилище в квартал Възраждане е най-близката възможна алтернатива на жилище в супер-централната част на град Бургас.