сряда, 10 юни 2015 г.

Бургас Имоти 2015 - прогноза за развитието на пазара

97 процента от българите живеят в собствени жилищни имоти. Това би трябвало да означава, че повечето българи не се интересуват от пертурбациите на имотния пазар, доколкото повечето ни съграждани са уредени с жилища и не се вълнуват какво се случва на пазара. Статистиката обаче показва, че 68 процента от българите във възрастта от 18 до 65 години се интересуват от цените на имотите в България, от тенденциите на пазара, от ипотечните кредити и лихвите и изобщо от всякаква информация, свързана с недвижимите имоти. Това е така, защото повечето хора не възприемат имота само като място за живеене. Недвижимите имоти в ценностната скала на българина са много повече от просто жилищна площ.  Дете, дърво и жилище са трите неща, които човек е добре да остави след себе си. Жилището е и ценна вещ, която да остане във вид на наследство, и средство за запазване на капитал, и инвестиция, която да носи допълнителни доходи, като се отдава под наем.

През 2015 година ситуацията на пазара за имоти в България започна доста динамично да се променя. Може да се отбележат няколко големи периода в историята на българския имотен пазар и последния период изглежда е приключил в края на 2013 - началото на 2014 година. Този период беше с продължителност около 2 години (2012 и 2013 г) и се характеризираше с относителна стабилност на цените на имотите в България. Нямаше поскъпване, но нямаше и поевтиняване на имотите в този период. Предходният период беше с продължителност 3 години - от края на 2008 до края на 2011 година. Той се характеризираше с най-голямото пропадане на цените на имотния пазар. През този период имотите в България поевтиняха до над четиридесет процента в някои райони на страната. А в периода 2004-2008 се наблюдаваше най-големият ръст на цените на имотите, като в някои моменти поскъпването беше с по 3-4 процента на тримесечие.

За щастие тези бурни дни на възход и падение на имотния пазар отминаха и кораба на българските имоти навлезе в спокойни води. Експертите не прогнозират нито резки скокове, нито стремителни намаления на цените на имотите в обозримо бъдеще. През 2012 и 2013 година пазара окончателно се успокои и много потенциални купувачи разбраха, че няма смисъл да чакат по-голямо поевтиняване на жилищата, защото такова просто няма да има и че вече е настъпил момента за отлаганата с години покупка.

Трябва да се прави разлика в развитието и в цените на имотите в различните региони на страната. Далеч не навсякъде цените паднаха с еднакъв процент в периода на кризата, която се усети на имотния пазар в края на 2008 година. Днес вече са налице всички признаци на възстановяване на пазара и има фиксирано поскъпване на имоти, но поскъпването е в строго определени райони. Ако желаете да си купите жилищен имот в Бургас, в София или във Варна, в средата на 2015 година това ще ви струва с около три процента по-скъпо, отколкото в началото на 2014 година. В същото време в малките градчета на страната почти не се забелязва промяна на цените на имотите. Според европейската статистическа служба Евростат, цените в България за 2014 година са се повишили с повече от два процента средно. Поскъпването продължава и през 2015 година.

Съвсем доскоро в централните райони и в крайбрежните райони на големите градове по черноморието Варна и Бургас, които традиционно се считат за най-престижни, можеше да се закупят апартаменти дори по хиляда евро на квадратен метър. Днес вече е почти невъзможно да се намерят жилища на такива цени в най-добрите райони, като цените на елитните жилища в морските градове отново се качиха на 1100-1400 евро на квадратен метър. По-евтини апартаменти могат да се намерят в крайните квартали и в панелните блокове. През първите месеци на 2015 година статистиката отчете бум на строителната дейност в България, какъвто не е имало през последните 5 години. Обемът на строителните работи е скочил рязко в периода януари-март 2015, като се е повишил с над 500 процента спрямо същия период от 2014 година. Наемите на жилищата също са поскъпнали, макар и с по-малък процент в сравнение с продажните цени на имотите. Всичко това дава основание да се предполага, че тенденцията на поскъпване на имотите и увеличаване на строителството ще се запази до края на календарната 2015 година. Прогнозите са за ръст на цените на имотите с над 2,5 процента средно за цялата 2015 в сравнение с предходната година и за ръст от над 3 пъти на обема строителни дейности в сравнение с 2014 година.