вторник, 16 юни 2015 г.

Колко струват имотите под наем в България през 2015 г

Ако чужденец или български летовник желае да вземе апартамент, отделна стая или цяла къща под наем по морето през летния сезон на 2015 година, той ще трябва да заплати следните средни цени: за едностаен апартамент – около 200 евро на месец, за двустаен апартамент – около 300 евро на месец, за двуетажна къща – над 1000 евро месечно в периода юни-август. Основното търсене и предлагане е концентрирано в курортите и ваканционните апартаменти по морето. Има голямо разнообразие от имоти в Бургас и в курортите около Бургас – могат да се наемат малки студия до 25 квадрата, а могат да се вземат под наем и къщи с площ по 300 и повече квадратни метра. Хората с по-големи финансови възможности предпочитат имоти под наем, които са в пределите на до 500 метра отдалеченост от морския бряг, като е желателно сградата да разполага и със собствен басейн.

Трябва да подчертаем, че имотите по морето са предпочитани не само в качеството им на квартири под наем, но също и като добра дългосрочна инвестиция, поради което много чужденци продължават да купуват български морски ваканционни имоти. По-слабо е търсенето на такива имоти по зимните ски-курорти – всъщност именно в зимните курорти е най-силно търсенето на квартири под наем в периода ноември-март. Търсенето на жилища с цел покупка е около 3 пъти по-слабо по ски-курортите в сравнение с морските курорти, градове и селища по морето.

Специално за руските граждани българските имоти станаха особено атрактивни от около 2005 година насам, когато по българското черноморие започна да се разгръща голям обем ново строителство и когато пред България ясно се очерта перспективата за членство в Европейския съюз и по-късно – за присъединяване към Шенгенското пространство. По данни на генералното консулство на Руската Федерация, към 2015 година около половин милион руснаци владеят около 300 хиляди недвижими имота на територията на България.

Голяма част от руснаците отдават под наем на туристи през сезона закупените от тях имоти и така успяват да припечелват от задграничната си собственост. Повечето поддържат апартаменти по морето, за да могат да прекарват в тях лятната си отпуска, но тенденцията от последните 3-4 години е да се купуват повече градски имоти, които са пригодни за целогодишно живеене. Като резултат от разразилата се икономическа и финансова криза в Русия във връзка с войната с Украйна и наложените от Запада санкции, все повече руснаци се замислят над перспективата да се преместят да живеят другаде, за предпочитане в страна от Европейския съюз. България е най-подходяща за тази цел, доколкото не само имотите в България са най-евтини в сравнение с останалите страни от ЕС, но също и данъците в страната ни са най-ниски, което не е без значение за хора, които смятат да се преместят да живеят тук и да развиват собствен бизнес в България.