петък, 24 юли 2015 г.

Имотите в Европа и България през лятото на 2015 г

Какви се перспективите пред имотния пазар в България - това е въпросът, който все повече хора си задават през лятото на 2015 година. Този въпрос си задават и хора, които нямат пряко отношение към имотния пазар и никога преди не са се интересували сериозно от имоти. Но събитията от 2014 и 2015 година заставиха мнозина да се замислят и да започнат да търсят информация за състоянието на имотите, за цените, за доходността при отдаване под наем и други въпроси, свързани с пазара на жилища и на бизнес имоти.

Причините за този повишен интерес към имотите от последната година и половина са комплекси. На първо място, тежката криза в Гърция показа, че никой не е застрахован от обедняване, включително жителите на най-старата демокрация в света - Гърция, която на всичко отгоре е стар член на Европейския съюз и на еврозоната. Всички тези фактори би трябвало да осигурят стабилност и благоденствие, но фактите са безмилостни - Гърция изпадна във фактически фалит.

Тежките проблеми в еврозоната и конкретно в Гърция не закъсняха да се отразят на капиталовите пазари - борсите в Европа се разлюляха. Но това беше нищо в сравнение с проблемите на китайския фондов пазар, който през лятото на 2015 година буквално се срути, отнасяйки спестяванията на милиони обикновени китайци. Само за 2-3 седмици през юни и юли 2015 Шанхайската фондова борса се лиши от над три трилиона долара.

Продължават тежките проблеми на Украйна и Русия. В Източна Украйна продължава необявена война, стрелбата с ракети Град, с оръдия и други тежки въоръжения са всекидневие. Руската рубла загуби половината от стойността си за броени дни в края на 2014. Руската икономика изпадна в тежка рецесия, наблюдава се непрекъснат отлив на капитали и на специалисти от страната.

Всички тези проблеми накараха много обикновени хора да се замислят над въпроса - как е най-добре да защитя парите си в условията на глобална криза и на множество тежки локални кризи? Струва ли си играта на борсата, когато съществуват толкова неизвестни? Отговорът на подобни въпроси вече е даден - активността на имотните пазари в цялата Европа се е повишила с десетки проценти, като става дума за ръст на сключените сделки и ръст на цените на жилищата.

Вече е ясно, че във времена кризи добрият имот е тихото пристанище, където парите могат да изчакат по-добри времена. Затова имотите в Европа показаха сериозно раздвижване и почти във всички европейски страни се отчита поскъпване на имотите. В България напремер през първите 3 месеца на 2015 година беше отчетен ръст на цените на имотите с 2,2 процента в сравнение със същия период година по-рано.

Въпреки поскъпването имотите в България остават едни от най-евтините не само в Европа, но и в света. Отличен апартамент в Бургас, ново строителство,  може да бъде купен по средна цена 700-720 евро за квадрат, а във Варна и София средните цени са около 800-850 евро за квадрат.

Все повече купувачи се ориентират към имотите и като средство за изкарване на доход. Лихвените проценти по банковите влогове в България се снижиха драстично през 2015 година и отдаването на апартаменти и бизнес имоти пад наем се оказа с около 50% по-доходно, отколкото държането на парите на влог в банката. Този фактор също допринася за активизацията на купувачите на пазара - официалната статистика отчита увеличаване с над 10 процента на броя сключени сделки през второто тримесечие на 2015 година в сравнение с второто тримесечие на 2014 г.